De eerste stappen naar een zero waste leven

Steeds meer mensen maken de overstap naar een zero waste levensstijl en proberen zo met minder afval te leven. Door minder te kopen en minder weg te gooien, helpt iedereen mee de afvalberg te verkleinen. Met een paar kleine aanpassingen in je leven, kan jij ook een groot verschil maken.

Maar starten met zero waste is soms wat overweldigend. Wil je een ecologischer leven leiden, maar weet je niet waar te beginnen? Of ben je al begonnen aan een duurzamer leven en zie je nu door de bomen het bos niet meer? Ik leg je uit hoe je je eerste stappen zet richting een ecologisch leven. Zodat je op een overzichtelijke manier weet wat je doet en waarom je het doet.

Begin met de makkelijke dingen

First things first. Zero waste leven gebeurt niet van de ene dag op de andere. Je moet heel wat aanpassen en gaat bewuster nadenken over je eigen levensstijl. Dit neemt tijd, en dat is helemaal oké. Maak het jezelf dus niet meteen te moeilijk door jezelf allerlei eisen op te leggen. De kans is groot dat je dit niet volhoudt en dat je jezelf teleurstelt wanneer niet alles loopt zoals je verwachtte. Begin daarom met de makkelijke dingen en work your way up. Vanaf dat bepaalde veranderingen een gewoonte worden, kan je verder met het volgende.

Ga je altijd boodschappen doen met je herbruikbare zakjes? Bekijk dan eens hoe je voedselverspilling bij jou thuis kan voorkomen. Gebruik je al maanden herbruikbare wattenschijfjes? Dan kan je eens op zoek gaan naar andere badkamerartikelen die je kan vervangen.

`Remember: Het hoeft allemaal niet meteen perfect te zijn. Vergeet niet dat de kleine dingen echt al een verschil maken. Elke keer dat je een plastic rietje weigert, belandt er één minder op de afvalberg. Elke keer dat je een herbruikbare waterfles gebruikt, help je mee het watertekort te bestrijden. Keep it up!

Maak een lijstje voor jezelf

Zie je een zero waste levensstijl helemaal zitten, maar lijkt het allemaal nogal veel? Dan kan een lijstje helpen om je op weg te brengen. Je krijgt meteen een handig overzicht van alles wat je wilt veranderen. En het voelt ook goed om alles op de lijst één voor één te schrappen!

Hoe je jouw lijstje opmaakt, is natuurlijk helemaal jouw keuze. Je kan bijvoorbeeld beginnen met de dingen die je meteen wilt of kunt veranderen. Vandaar kan je weer verder met nieuwe items. Of je kan bijvoorbeeld een lijst maken van verschillende categorieën zoals badkamerartikelen, kledij, boodschappen … Zolang het voor jou goed voelt. Je hoeft ook niet alles in 1 keer te veranderen. Elke kleine aanpassing is al een mooie stap verder!

Die lijstjes hou je best bij op een toegankelijke plek. Op je gsm, je laptop of in een agenda of bullet journal. Zolang het jouw zero waste leven makkelijker en overzichtelijker maakt!

Heb je wat inspiratie nodig? Probeer dan eens My Little Plastic Footprint, een handige app die je plastic voetafdruk helpt te verkleinen. Je kan de app bijvoorbeeld als basis gebruiken voor je eigen lijstjes.

Koop niet meteen alles nieuw

Wanneer je research doet naar zero waste, vind je meestal Instagramwaardige accessoires voor je keuken of badkamer. Dat geeft natuurlijk zin om alles in je huishouden te vervangen door duurzame alternatieven. Gelukkig hoeft het allemaal niet meteen zo perfect te zijn. Als je allerlei nieuwe dingen koopt, gaat dat volledig in tegen het concept van duurzaam leven. Je bent er ook nog eens veel geld aan kwijt en misschien koop je zelfs dingen die je achteraf helemaal niet nodig had.

Om je zero waste levensstijl vol te houden, hoef je dus niet onmiddellijk alles te vervangen. Veel handiger is dat je je duurzame leven stap voor stap opbouwt. Kijk eerst eens door je eigen spullen. Heb je nog heel wat plastic bewaardozen in je keukenkasten liggen? Perfect, zolang ze nog in goede staat zijn, hoef je die echt niet te vervangen. Spullen bewaren die je nog kunt gebruiken, is sowieso veel duurzamer dan nieuwe alternatieven kopen!

Zijn er toch spullen kapot of versleten? Probeer ze dan eerst te repareren of een tweede leven te geven. En is er toch echt iets aan vervanging toe? Ga dan eens horen bij vrienden of familie. Ook bij de kringloopwinkel kan je soms heel leuke dingen tegenkomen!

Last but not least

I said it before but I’ll say it again. Zero waste leven, heeft tijd nodig. Wees daarom niet te streng voor jezelf, maar wees trots op wat je nu al doet! Gun jezelf de tijd om te wennen aan nieuwe gewoonten. Probeer nieuwe dingen uit en zie wat bij jouw levensstijl past. Ook leuk: andere mensen zullen zich misschien ook geïnspireerd voelen dankzij jouw gedrag waardoor zij ook meer stappen zullen zetten om duurzamer te leven!

Heb jij nog tips voor een zero waste leven? Ik lees het graag in de comments!

All my love, B

Laatste blogposts

Kerstcadeaus inpakken: de mooiste zero waste alternatieven
Ontspullen: meer ruimte in je huis en rust in je hoofd

Comments are closed for this article!

Algemene voorwaarden
Cookiebeleid
Privacybeleid