Kerstcadeaus inpakken: de mooiste zero waste alternatieven

Kerst staat gelijk aan kleurrijke en feestelijke cadeautjes. Jammer genoeg is de verpakking van die cadeaus niet zo milieuvriendelijk. Cadeaupapier bestaat vaak uit plastic en we gooien het meteen weg na gebruik. Gelukkig vind je heel wat mooie alternatieven voor cadeaupapier. Extra leuk: Je kan ze versieren zoals je zelf wilt (ideaal om met de kinderen aan de slag te gaan) en je geliefden zullen zeker onder de indruk zijn van die extra moeite die jij erin hebt gestoken. Klaar om zero waste alternatieven voor cadeaupapier te ontdekken?

Krantenpapier, magazines en oude kaarten

Krantenpapier, oude magazines of oude landkaarten zijn ideaal om je cadeaus mee in te pakken. En het is meteen een stuk goedkoper dan elk jaar nieuw inpakpapier te kopen. Ga daarom eens door de papiermand en kijk wat je daar vindt. Ook restjes inpakpapier van vorig jaar kan je bijvoorbeeld als versiering gebruiken. Heb je zelf geen kranten in huis liggen? Vraag dan eens aan je omgeving. Ik heb zelf een hele tijd in een café gewerkt waar ze dagelijks 4 of 5 kranten in de vuilbak gooiden. Perfect om te hergebruiken dus!

Let er wel op dat de inkt van krantenpapier soms een beetje afgeeft. Hou daar dus zeker rekening mee als je bijvoorbeeld kleding of een knuffel cadeau geeft.

Furoshiki

Het Japanse furoshiki is een stuk stof dat traditioneel gebruikt wordt om allerlei spullen mee te vervoeren, zoals kledij of boeken. Vandaag kennen we deze methode vooral voor het inpakken van cadeautjes. Een stofje met een leuke print geeft zo meteen een extraatje aan je cadeaus. Je hoeft hiervoor ook niet meteen speciale stoffen te kopen. Een mooie sjaal, theedoek of zelfs een paar wollen kousen kan je hier perfect voor gebruiken. De verpakking kan je dan evengoed onderdeel maken van het cadeau zelf. En eerlijk, ziet dit er niet supergezellig uit?

Leuke doosjes, zakjes of potjes

Dozen, zakjes of potjes zijn ook heel leuke alternatieven voor cadeaupapier. Gebruik wat je al in huis hebt of ga gerust op zoektocht in je lokale tweedehandswinkel. De echte knutsel queens kunnen hier meteen creatief aan de slag met zelfgemaakte versiering.

Hieronder vind je alvast een lijstje van voorwerpen die je kan gebruiken als cadeaupapier:

  • Weckpot
  • Make-up potje
  • Koekendoos
  • Flessentas
  • Verzenddoos
  • Bloempot
  • Cadeautas
  • Totebag
  • Schoenendoos
  • Mandje

Kraftpapier

Heb je niets in huis dat je kan gebruiken als cadeauverpakking? Dan kan je nog altijd kiezen voor gerecycleerd kraftpapier. Kraftpapier is een stevige papiersoort dat minder makkelijk scheurt en een stuk milieuvriendelijker is dan doorsnee inpakpapier.

Pluspunt: Doordat dit papier een neutrale bruine kleur heeft, kan je je verpakkingen ook helemaal versieren zoals je wilt. Haal dus je knutselmateriaal boven en laat je fantasie de vrije loop!

3 extra ideeën voor zero waste cadeauversiering

  • Gebruik geen plakband, maar bind je cadeaus vast met touw. Dat geeft instant een leuke touch aan je verpakking.

  • Versier cadeaus met gedroogde bloemen of blaadjes. Of voeg een lekkere geur toe met bijvoorbeeld dennentakjes of een kaneelstokje.

  • Maak zelf originele labels uit lege wc-rolletjes in plaats van stickers te gebruiken.

Gebruik jij ook duurzame verpakking voor je cadeaus? Laat het me zeker weten in de comments!

All my love, B

Laatste blogposts

De eerste stappen naar een zero waste leven
Ontspullen: meer ruimte in je huis en rust in je hoofd

Comments are closed for this article!

Algemene voorwaarden
Cookiebeleid
Privacybeleid